Kyoku betekend het ultieme of uiterste, Shin betekend de waarheid, Kai betekend samenwerken en Karate betekend lege hand.
Het is de hardste vorm van karate, waarbij full-contact gevochten wordt en discipline en respect hoog in het vaandel staan. De trainingen vergen zowel op fysiek als mentaal vlak. Een training begint met een algemene opwarming, om daarna over te gaan in een uitputtende conditietraining. Vervolgens gaat de aandacht uit naar de KIHON of basistechnieken. De leerling leert stoten, ontwijken, schoppen en blokkeren. Deze oefeningen worden een ontelbaar aantal keer ingeoefend om vervolgens te worden toegepast in KATA. Na de basis wordt het echte vechten geoefend in vast of vrij sparren of oefeningen op de stootkussens.
Wanneer er vrij gespard wordt mag er op volle kracht gestoten en geschopt worden, maar, om blessures te voorkomen wordt er in de regulieren lessen gebruik gemaakt van hand been -en kruisbeschermers.
Sosai Oyama
De uitvinder van deze stijl is de van oorsprong Koreaanse grootmeester Masutatsu Oyama.
Masutatsu Oyama werd in Korea geboren. Omdat hij de droom had om piloot te worden vertrok hij naar Japan waar hij regelmatig het doelwit werd van racisme. Hij ontdekte dat zijn vechtstijl niet voldoende efficiënt was en ging daarop in de leer bij goju-karatemeester Gogen Yamaguchi en shotokan-karatemeester Gichin Funakoshi. Ook deze training stelde hem niet voldoende tevreden waarop hij na het lezen van het legendarische boek ‘Go Rin No Sho’ (een boek van vijf ringen) besloot om zich voor lange tijd terug te trekken in de bergen. Hij leidde daar enkele jaren een kluizenaarsbestaan en trainde dagelijks keihard onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Bij zijn terugkomst in de bewoonde wereld daagde Oyama, met de pers op zijn hielen, alle leraren van de beroemdste vechtscholen van Japan uit voor een respectvol gevecht. Iedereen verloor van hem.
1932, Oyama leert ‘Chinese Vuist van Chakuriki’ in Manchuria, hij is negen jaar oud.
1938, Oyama wordt student van Meester Gichin Funakoshi in Shotokan karate.
1946, Oyama gaat naar de berg Minobu voor zijn driejarige training.
1947, Oyama wordt de kampioen van alle karate-do wedstrijden.
Oyama studeert Goju-ryu karate onder Meester Gogen Yamaguchi en wordt co-voorzitter in de organisatie, in bezit van de 9e Dan
1948, Oyama gaat alleen naar de berg Kiyozumi om zijn training af te maken.
1950, Oyama start met trainen tegen stieren.
1952, Oyama reist naar Amerika naar 32 locaties voor het geven van karate demonstraties.
1953, Oyama vecht tegen een stier in Chicago en hij breekt de horens af met een ‘shuto’.
1955, Oyama gaat reist heel Zuid-Amerika en Europa door.
1956, Oyama start een dojo in een oude ballet studio in Tokio.
1957, Oyama vecht tegen stieren in Mexico-Stad
1958, Oyama publiceert ‘What is Karate’ en wordt uitgenodigd door de FBI in Washington D.C. voor het geven van karate instructies en demonstraties.
1958, Oyama wordt uitgenodigd door de ‘West Point’ militaire academie voor het geven van karate instructies en demonstraties.
1964, Thaiboksers dagen karate-do uit, Oyama dojo is de enige die accepteert en wint twee van de drie wedstrijden.
1971, Door een populaire serie van de strips ‘Karate Baka Ichidai’, en de film ‘World’s Strongest Karate’ in 1975, wordt Oyama en het Kyokushinkai karate beroemd in heel Japan.
1975, Oyama organiseert het eerste ‘World Open Kyokushinkai Tournament’.
Sosai Oyama is helaas op 26 april 1994 overleden. Zijn erfenis leeft voort en het Kyokushin Karate wordt nog steeds wereldwijd door vele enthousiaste karateka’s beoefend.